Дом омладине Београда, Конференција за штампу

Pogodaka: 4760


четвртак 15. јун 2017. године
од 17 часова
Дом омладине Београда


svet stripa mali logo

Конференција за штампу поводом
Међународне стрип конференције
"Kragujevac Comic Con"

 

          Међународна стрип конференција "Kragujevac Comic Con" се шири просторно и временски

          На међународни фестивал долазе угледни уметници и стручњаци за стрип и популарну културу из Италије и Србије • Богат програм се од 22. до 25. јуна одржава у три града: Крагујевцу, Новом Саду и Београду • Публици се нуде трибине, промоције, цртање посвета, изложбе, стварање уличне уметности, актуелна издања, концерти и наградни конкурси за стрип и уметничку фотографију. • Представљање Центра за уметност стрипа и националне стратегије за стрип у Србији • Годишња скупштина Удружења стрипских уметника Србије. •

        Међународни фестивал стрипа, али и популарне културе "Kragujevac Comic Con", ове године ће своју „седму рунду“ — како пише на плакату са јунакињом Модести Блејз, чији је аутор крагујевачки уметник Милан Јовановић — имати осим матичног града, и у другим центрима у Србији. Ове године се Комикон одржава напоредо са крагујевачким музичким фестивалом Арсенал фест, што обогаћује могућности и за љубитеље музике и за љубитеље стрипа.

         Детаљи манифестације ће бити обзнањени новинарима и љубитељима у Београду, у четвртак 15. јуна, у главном холу Дому омладине Београда у 17 часова.

      Главни део програма је и ове године посвећен гостовању угледних аутора из Италије као што су Кристијано Спадевекија, Валтер Вентури и Клаудио Кјавероти, као и Србије међу којима су Боб Живковић, Марко Сомборац, Миодраг Ивановић, Леонид Пилиповић, Сабахудин Мурановић, Миливој Костић, Велибор Станојевић и Стефан Катанић. Уз њих гостују и стручњаци за стрип Илија Бакић, Зоран Стефановић, Урош Смиљанић, Никола Драгомировић, Милан Јовановић, Владимир Милошевић и Андрија Михајловић.

       Први програм Крагујевац Комикона биће одржан у Новом Саду, у четвртак 22. јуна, где ће клуб „Црна овца“ угостити уметнике, стручњаке и публику (17.00–20.00).

          Главни део програма ће затим бити у Крагујевцу на Ђачком тргу, од петка 23. јуна у 17:00 часова, до недеље 25. јуна у 12.00 часова. У програму су, осим културно важних трибина, промоција издања и цртања посвета, укључене и многе друге делатности — изложбе, стварање уличне уметности, продаја издања и конкурси. Тако ће се овде године одржати и конкурс за стрип „Крагујевачки победник“, конкурс за најбољу фотографију Kragujevac Comic Cona 2017, али и конкурс за најбољу илустрацију Загора.

     У суботу ће у Крагујевцу бити одржана и годишња скупштина Удружења стрипских уметника Србије. Биће представљена национална стратегија за стрип у Србији, као и Центар за уметност стрипа, програмска јединица коју је „Свет стрипа“ утемељио у априлу ове године заједно са Домом омладине Београда и Удружењем стрипских уметника Србије.

      Биће одржане четири изложбе — „Речи“ чије су ауторке Михаела Мирон, Миља Вуковић и Ирена Марјановић Цветковић, изложба графита Бобана Милосављевића, изложба полазника Школе девете уметности „Свет стрипа“ и изложба фотографија из архиве Крагујевац Комикона.

     Уличну уметност посвећену Таличном Тому урадиће академски уметник специјализован за поље просторне визуелизације Миливој Костић.

       Своја издања и предмете излагаће познате издавачке куће: Весели четвртак, Алан Форд, Дарквуд, Комико, Макондо, Форма Б, Чаробна књига, Бесна кобила, Еверест медиа, Модести стрипови, Спотер Сова и Свет стрипа.

       Фестивал се у недељу 25. јуна, премешта у Београд, где ће се у Дому омладине Београда, у оквиру програма Центра за уметност стрипа, страни и домаћи уметници представити публици и познаваоцима главног града (15.00–19.00 часова).


KragujevacComicCon2017 portal


 © Svet stripa

Prijavite se i ostavite komentar.
Hvala.