Трибина „Национална стратегија за стрип и нови Центар за уметност стрипа“

Pogodaka: 1875

 

Трибина „Национална стратегија за стрип и нови Центар за уметност стрипа“
петак 21. април 2017. године
од 19 часова
Студентски културни центар
Радоја Домановића 12
Крагујевац


svet stripa mali logo

Национална стратегија за стрип и
Центар за уметност стрипа


     Април 2017. доноси два важна догађаја за популарну културу у Србији. У току је рад на националној стратегији за стрип, као и отварање нове програмске делатности — Центар за уметност стрипа, која је заједнички подухват Удружења „Свет стрипа" из Крагујевца, Дома омладине Београда и Удружења стрипских уметника Србије (УСУС), са бројним партнерима у земљи и иностранству — уметничким, културним, образовним и научним установама.

     Центар за уметност стрипа је програмска целина прва своје врсте у Југоисточној и Источној Европи. Центар у Дому омладине Београда и кроз гостовања организује делатности од културног и друштвеног значаја, а да су везане за ликовно приповедање и визуелну комуникацију. Публици се нуде предавања, трибине, промоције, курсеви и радионице, стручно-научни скупови, фестивали и конвенције, истраживање, издаваштво, стручне процене и друго.

     Осим што се ексклузивно представљају Стратегија и Центар, биће осветљена улога Крагујевца у српском и европском стрипу. Биће објашњено и зашто су Србија и југословенски простор већ пун век средиште стрипске уметности у Источној Европи, и зашто је српски стрип наша најуспешнија културно–уметничка област по планетарној раширености — по квантитету и масовности, али и квалитету и критичкој рецепцији. Показаће се и да у српској култури и друштву приповедање у сликама има посебно место — од средњевековних фресака и житијних икона, преко периода 1935–1941. када смо били стваралачки центар стрипа за Европу, или издавачки богатог периода СФРЈ, све до данашњих дана који стваралачки представљају ново златно доба ове уметности код нас.

     На трибини учествују Зоран Стефановић и Милан Јовановић, a модератор трибине је Драгољуб Стојковић (Дом омладине Београда).


 plakat za tribinu


 © Svet stripa


Komentari   

 
0 #1 profile 31-10-2018 18:52
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

 

Prijavite se i ostavite komentar.
Hvala.